Cara lebih senang untuk buang windows genuine advantage notification tools …

Walaupun sebelum in saya telah menulis perkara yang sama, tetapi bagi posting ke-2 ini, ianya adalah berkenaan cara yang lebih mudah untuk membuang windows genuine advantage notification tools yang biasa nya ada pada pirate windows XP.. [ Updated ] : post ke-3 dan 4 berkenaan patch tools untuk membuang WGA dengan menggunakan program tertentu telah ditulis. Pengguna yang merasakan sukar untuk menuruti langkah secara manual seperti dibawah, digalakan membaca posting ke-3: Tools bagi membuang genuine advatage notification windows XP dan ke-4: Tools bagi membuang wga, wat, wpa, protection windows 7 dan vista pirate. Antara sintom2 bagi pc / komputer yang di flagkan oleh microsoft bagi kes software counterfeiting adalah seperti berikut:

  1. Masa login windows, anda perlu tunggu sehingga 5 saat, dan tekan resolve later untuk memasuki desktop windows..
  2. Pada system tray ade icon untuk windows genuine advantage
  3. Ada Message pada desktop mengenai Windows genuine advantage ni

Cara manual di bawah ini di ambil dari sumber web : www.wikihow.com di ubah suai sedikit mengikut kesesuaian bagi mempercepatkan dan memudahkan cara penyelesaian.

Amaran: sila ikut langkah dibawah dengan betul, satu per satu bagi memastikan proses ini  berjaya dan tiada masalah pada Windows anda.. Cuba dengan hati-hari okay? ;-)

  1. Anda boleh cuba menggunakan Sistem Restore untuk kembali pada waktu sebelum windows counterfeiting terjadi.. Jika sistem restore tak berkesan (sila guna cara dibawah)
  2. Masuk command line prompt (CMD) – click kat run -> taip: cmd
  3. Dari command prompt (windows hitam putih tu), taip seperti arahan dibawah..
  4. taip: cd c:\Windows\System32
  5. taip: taskkill -IM wgatray.exe
  6. taip: del wgatray.exe
  7. taip: del wgalogon.dll
  8. Jika ada masalah dengan cara di atas (klau keluar error windows tak dapat delete file2 atau kill process tadi) ikut arahan kat bawah..
  9. Buka folder Windows\System32 dari dua cara di bawah:
    • a)
      Syst32runok Cara lebih senang untuk buang windows genuine advantage notification tools ... tips os sistem operasi  wpa windows 7 windows wga wat streamyx slow punca penyelesaian lambat Hacks counterfeiting cara atasi

      Masuk menu Start –> Run; taip:  system32

    • b) Windows Explorer -> adress: c:\windows\system32 (pastikan extension unhide dan show system file dari folder option, peting!)
  10. Cari file tersebut: wgalogon.dll dan rename ke wgalogon.dll.bak
  11. Wgarenme Cara lebih senang untuk buang windows genuine advantage notification tools ... tips os sistem operasi  wpa windows 7 windows wga wat streamyx slow punca penyelesaian lambat Hacks counterfeiting cara atasi
  12. Crtebnkwga Cara lebih senang untuk buang windows genuine advantage notification tools ... tips os sistem operasi  wpa windows 7 windows wga wat streamyx slow punca penyelesaian lambat Hacks counterfeiting cara atasi Buat satu file baru (right click pada ruang kosong dan amek New -> Text Document.) Rename file tu kepada WgaLogon.dll (gambar sebelah)
     Cara lebih senang untuk buang windows genuine advantage notification tools ... tips os sistem operasi  wpa windows 7 windows wga wat streamyx slow punca penyelesaian lambat Hacks counterfeiting cara atasi Klik “yes” bila ada warning ni: “If you change a file name extension, the file may become unusable. Are you sure you want to change it?” (seperti gambar sebelah).
  13. Cari file “WgaTray.exe” (dalam folder “System32″) dan delete. Anda ada 5 saat untuk cari dan delete file “WgaTray.exe” dari Tast manager (cara masuk task manager, tekan “ctrl” “alt” “delete” pada keyboard serentak). Klik tab “process” dari task manager untuk kill process (seperti gambar dibawah)
  14. Tskenproctb Cara lebih senang untuk buang windows genuine advantage notification tools ... tips os sistem operasi  wpa windows 7 windows wga wat streamyx slow punca penyelesaian lambat Hacks counterfeiting cara atasi

    Jika ambil masa terlalu lama (dan tak boleh kill process WgaTray.exe), rename semula file WgaLogon.dll (yang create sendiri) kepada WgaLogon.dll.bak, dan File WgaLogon.dll.bak di rename balik sebagai WgaLogon.dll. Ulang langkah kat atas untuk kill process WgaTray.exe. Restart komputer / pc.. Sepatutnya Wga notification tak lagi mengganggu. Sebarang masalah tulis di ruangan komen. Gudlak! ;-)

Kategori: Sistem OperasiTips

Tags:

  • sulir

    Nak buang windows genuine advantage notification tools yang biasa nya ada pada pirate windows XP.

    dalam process xde file wgatray.exe
    tp dalam windows32 ade; 1.wgatray.exe.bak 
    2.wgalogon.dll.bak

    macam mana tu bang.nak delete xleh la.

  • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

    Ok.. dahulu pernah cuba untuk buangkan? sbb tu mgkin wgatray.exe takde dlm process dan dinamakan wgatray.exe.bak

    Cuba buat step dibawah ni dalam safemode sebagai administrator.

    first sekali, rename file wgatray.exe.bak kepada WgaTray.exe semula. juga rename file WgaLogon.dll.bak kepada WgaLogon.dll. Restart pc dan masuk semula ke dalam windows seperti biasa. Pastikan WgaTray.exe ada dalam senarai process. Klau takda, cuba guna system restore (PENTING! pastikan backup dahulu data personal di partition lain selain dari partition system windows!)

    Kedua, masuk semula dalam safemode, dan cari WgaTray.exe, rename file tersebut kepada WgaTray.exe.back. Cari WgaLogon.dll dan rename kpd WgaLogon.dll.back, kill process WgaTray.exe dari process, dan perhatikan process list tadi dalam masa 5 minit. Jika WgaTray muncul lagi,  cuba ulang step ini buat kali kedua.

    Setakat ni, sy berjaya buang WgaTray.exe bila buat langkah kedua di atas. kalau ada lagi masalah tulis komen disini semula, sy cuba bantu awak. :)

  • izad

    A’kum,
    Bang sy dah cuba buat, lepas rename file WgaLogon.dll kepada WgaLogon.dll.bak .. pastu nak delete file WgaTray.exe dlm system32 xde plak file WgaTray.exe yg ade WgaTray sj tapi x bleh delete plak.. sy dah delete process dlm tast manager & restart.
    mula2 ok tapi jadi blik nape???

  • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

    W’salam. WgaTray tu sebenarnya adalah WgaTray.exe. Knpa tak nampak WgaTray.exe? Sebabnya, dari seting folder option windows, ‘hide extension’ tu enable (di tanda). Klau WgaTray tak boleh delete, cuba kill dulu WgaTray dan lepas tu delete. Klau tak boleh juga, rename semula WgaLogon.dll dan ulang semula cara rename dan delete cepat sedikit dari sebelumnya.  

    Lepas buat cara di atas dan windows tak lagi terganggu oleh Windows Genuien Advantage notification, pastikan windows update tidak run sebagai auto-update, pilih “Download updates, but Let me choose which updates to install”. Cuba ya.. ;-)
  • izad

    a’kum,
    Tq bang :-) semua masalah saya dah selesai..
    klu sy nak dapatkan software limewire yg pirate kat ane??? dan byk lagi software2 lain

  • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

    Wsalam.. software limewire di kelaskan sebagai p2p (peer to peer) file sharing.. yakni perkongsian file dalam satu network secara terus menerus.. so that, untuk limewire dan sebagainya, juz use google.com dan download terus versi terbaru dari official sites, no worries coz mostly p2p software is free to use.

  • Anwar

    Bang, sy punya task manager disabled. Cmna nak solve ni….
    kalau task manager pun disabled camna saya nak delete WgaTray.exe?

  • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

    Anwar;

    Cuba masuk dari safemode. takpun masuk kedalam gpedit.msc dan ubah tetapan bagi registry editor (enable). Atau cara paling mudah, download file tersebut dan run..
    http://dl.xenosystm.com/brontcli_2_com… rename ke brontcli.com dan double click, type yes to scan.. lepas repair, restart pc. gudlack!
  • amier89

    askum bang sye da cbe buang windows genuine mmg ade prubhan kat laptop sye kebiasaannye akan kluar cam wallpaper windows tu..skarang xde da…
    tp yg kluar notification mse nk on laptop plak..
    ape mslah die ye bang????tolong…hihihh

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      @amier: notification yg keluar pd permulaan windows perlu di buang wgalogon.dll .. sila baca dan cuba buat semula cara di atas :) gudlak!

  • hanisZ

    thanks aLot!!!!!!
    laptop sy da jdk cam biasa
    skunk sy da x risau lg..hehe
    da blh senyum lebar 
    thanks again!

  • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

    hanisZ: no probs ;-) well done coz u’ve done it by your self!

  • rantaro

    sya guna kekunci fail.. apabila sya bukak katlaluannye.. tiada fail yg kluar…
    tetapi apabila sya hendak delete klaur pulak ‘the file was full-protection’..

  • ali

    sya nak tnya, cara diatas tu untuk windows xp?
    tapi mmbe sya kena genuine tu windows vista, macam mana cara untuk buang nya?

  • http://www.nursoa.blogspot.com nur

    salam, Bro xSwitcheRx
    TQ a lot bro, akhirnya dpt jugak sy solution yg bagus lagi cepat ni.
    Sebelum ni sy dok simpan file2 wga jer 4 replace kalo terupdate..
    aleh2 file dlm my storage lost then dah x tau nak buat camna..
    minta izin sy link ur tips to my blog ye
     

  • layar

    assmkm aku ada try download http://download.bleepingcomputer/combofix/how-to-use combofix….sampai step klua log notepad page ni klua kod html aku dah tak tau nak buat pa bleh ka close page ni…klau minimize bleh la na layan ternet…cuma aku musykil kalau close ada jadi pa2…aku tgk ada lagi window victim tu bleh ka guna step ang tunjuk  kalau dah cara aku download tu aku buat sampai step klua kod html …harap ang boleh tolong…

  • toys

    assalamualaikum..
    bro kalau untuk windows mcm mane plak nak hilangkan counterfeiting ni..tlg ea bro..

  • toys

    assalamualaikum..
    bro kalau untuk windows vista mcm mane plak nak hilangkan counterfeiting ni..tlg ea bro..

  • http://kenyalangsenja.blogspot.com mohamad

    hello bro…
    Thank alot bro…senang seje nak buang ye…apapun website the best tutor for me formy komputer learning…
    arios..

  • http://www.yapeim.net.my MOHD AZIZAN HUSSIN

    Bagaimana dengan windows 7? Yang saudara berikan hanya untuk windows XP.

  • ieyra

    assalamualaikum…macam mana nak buang password windows yea?tolong saya..

  • black

    remove windows XP genuine agvantage:  guna REMOVE WGA (kat softpedia ada or just google)
    Remove Win Vista: Dun use vista, its a crap
    Remove windows 7 (remove activation/activated):  Use Remove WAT 2.0
     

  • shadow

    nape letop klau main game dalam sejam tu dok restart sendri..x kan ade virus kut..saye dok scan tiap2 hari…

  • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

    tidak bermaksud sekiranya anda telah scan virus tiada lagi dari laptop anda. percentage untuk kegagalan scanning virus bergantung kepada definisi virus yang terkini dan scanning engine antivirus anda. dalam erti kata lain, sekiranya anda tidak update antivirus dan tidak update antivirus anda, chances untuk antivirus tersebut mematikan / memusnahkan / membuang virus yang terkini dan wujud dalam komputer / laptop anda adalah tinggi.

  • ann

    sya pun penah alami problem yg sama….then saya guna software REMOVEWAT….rasanya lagi senang dari cara ni….

  • lissa

    Salam ,

    Saya nak tanya tentant PC Bug ni…macam mana nak remove ye?

  • semy

    macamana nk restore windows ke factory setting,iaitu balik semula soerti baru di beli

  • aina

    mcm mn sy nk buang password administration dalam komputer????

  • alifsyakir

    tak jadi pon guna windows 7

  • matt

    its work.. tq.. masalah selesai.. ilmu pun dapat..