Download driver Netbook 1 malaysia

Link memuat turun driver Netbook 1 Malaysia keluaran Syarikat NatSys (Nadi Ayu Technologies) boleh di dapati disini. Kesemua fail driver digabungkan ke dalam 3 folder yang dijadikan fail termampat iaitu Asas, Tambahan 1 dan Tambahan 2. Setiap folder mengandungi fail driver berasingan. Anda boleh memilih berdasarkan kombinasi peralatan. (rujuk nota bagi penjelasan) – dikemaskini pada 21 oct 2010. sila download 7zip dahulu untuk extract kesemua file dibawah: http://www.7-zip.org/

 

natsys nadi ayu netbook 2 Download driver Netbook 1 malaysia streamyx 2 os sistem operasi hard wired  streamyx netbook natsys nadi ayu driver 1malaysia

netbook 1 malaysia

Driver Asas

Mengandungi driver bagi:

  • Chipset
  • WLAN (WiFi)
  • VGA
  • Card Reader
  • Hot Key
  • LAN (Network)
  • Pilih salah satu fail dibawah (zip atau 7-zip). Tidak perlu download kedua-dua.

Fail ZIP (perlukan applikasi 7zip – rujuk nota [ dikemaskini pada 5 Mac 2012 ])

Fail 7-zip

Driver Tambahan 1 & 2

1. Mengandungi driver bagi WebCam & Sound Audio – (ZIP sahaja) : http://www.sendspace.com/file/ngftg1

  • 60.60MB size fail
  • kurang 18 minit masa download (1mbps)
  • MD5: 6226da88133433a293e1ace598d3006b

2. Mengandungi driver bagi 3G & Touch Pad- (ZIP sahaja) : http://www.sendspace.com/file/01d8v4

  • 37.38MB
  • kurang 9 minit masa download (1mbps)
  • MD5: 6226da88133433a293e1ace598d3006b

Nota 1: Driver bagi netbook 1 malaysia di sini hanya menyokong platform Windows 7. Mahukan driver Windows XP? Dapatkan di sini.

Nota 2: Guna program utiliti 7-zip bagi mengekstrak (extract) fail jenis (7-zip). Anda boleh mendownload file 7-zip dan install terlebih dahulu sekiranya perlu. Bagi anda yang mendownload jenis fail (ZIP), gunakan windows explorer untuk mengakstrak. Install driver satu persatu melalui folder yang telah diekstrak.

Nota 3: Sekiranya anda perlukan satu-per-satu bagi setiap driver peralatan chipset, wlan, vga, lan, audio, 3g, touch pad, webcam, dan card reader; anda boleh lawati laman Natsys bagi mendapatkannya. Driver sini adalah sumber alternatif anda.

Nota 4: Sumber asal driver di perolehi dari laman Natsys: http://www.natsys.com.my/support.html. Namun driver sini telah disusun dan dimampatkan semula. Hasilnya? Setiap saiz fail telah berkurang sebanyak 10 – 20% dari saiz asal. Ini akan mempercepatkan masa download berbanding sumber asal. Beberapa fail yang tidak diperlukan semasa installation juga telah dikeluarkan.

Nota 5: Untuk mengetahui spesifikasi dan maklumat lanjut netbook 1 malaysia nadi ayu klik di sini.

Nota 6: Pada 15 Oktober 2010, sy mendapati laman natsys telah dikemaskini bagi mengurangkan saiz fail driver (yang seakan sama dengan saiz fail driver disini). :) good to know they learn something and improving. Jadi perbezaan dari segi saiz fail di laman ini dan juga laman natsys kurang signifikan.

Kategori: PeralatanSistem OperasiStreamyx

Tags:

  • Chongmur

    format netbook netsys gune win to flash but…mse dye tgh exract file, dye ade error….pastu jd blue screen…adakah disebabkan hardisk rosak?? ==”

  • Oneariff360

    salam. mintak driver untuk netbook 1 malaysia win 7 ultimate 32 bit.thank you

  • john

    itu comp adik sy juga xde boleh webcam..apa macam?msa itu skype xd gambar juga keluar.semua driver suda bagi masuk.suda pening kepala..ayoyo

  • Guest

    Ni diorang rebrand from samsung kan ?

    • xSwitcheRx

      rasanya tak … model dari china yg lain …

  • andmummy

    bleh tk kasi software utk broadband mobile….sbb dlm latop model pns 1010 ada slot utk sim card broadband…..

  • amz

    salam bro.. cara nak lajukan notebook 1 malaysia mcm ne??

    • xSwitcheRx

      xda cara bro melainkan dgn menambah saiz ram dan menukar hdd ke SSD ..

  • kirito

    saya dah download driver nie..tapi time nak extract error plak..semua file jadi kosong
    boleh tak admin reupload driver2 tu..

    • xSwitcheRx

      kene guna 7zip bro.. :) sorry packaging masa upload semua guna 7zip… walaupun extension file ade yg .zip shj…

  • sir

    driver tuk model creatiiv ada x?

    • xSwitcheRx

      xda bro :)

  • butang

    Boleh tolong tak? saya punya netbook 1malaysia tak boleh update windows.. dah try macam2 cara tetap tak boleh update.. harap ada lah sape2 boleh tolong.. Lagi 1 hal kenapa driver webcam & sound audio tak boleh download..

  • c oppa

    Oppa Gangnam Style !! nyet~nyet~nyet..(Sambung lagu)

    • xSwitcheRx

      nyeetttt hahaha

  • rolx

    kalau netbook idola 1 Malaysia boleh guna driver ni?sbb payah nak cari driver.

    • xSwitcheRx

      tidak pasti.. boleh cuba :)

  • fizul

    driver utk windows 7 ultimate 32bit ade x bro?

    • xSwitcheRx

      kat atas tu bro :)

  • fizul

    drivers yg kt atas ni support x utk natsys m110 windows 7 ultimate 32bit?

    • xSwitcheRx

      yup

  • http://www.facebook.com/rederzascarlet Kura Kura Hijau

    sangat membantu…tq…tp nk tahu..netbook ni leh x support ram 2 gb??

    • xSwitcheRx

      boleh.. :) kena cari DIMM sekeping 2GB

  • Nor Aiman

    saya punya netbook network adapter hilang macam mane nak buat??

  • mansour

    adapter charger laptop 1 malaysia aerogate saya dah hilang..mane nak cari download free ye?

    • xSwitcheRx

      salam :) maaf.. adapter charger laptop 1 malaysia hanya boleh di beli.. tidak boleh di muat turun melalui internet

  • slayer

    boleh tolong tak…saya ada masalah denga netbook 1 malaysia….x boleh log on..show operating system no found…periksa dekat bios..HDD x detect..dah cuba buka HDD dan pasang balik tapi masih sama…..window 7 ultimate…..pleaseee..need help…

  • ida

    ble tnyakah. sya pnya lptp 1m x ble kesan usb port. jd ada ka intaller nya ni..?

  • http://www.facebook.com/dexter.chrls Dexter Chrls

    bro nak tya notebook 1malaysia blh ke support ram 4gb?

  • ann shini

    mengapa netbook h-s30 berhenti pada “completing installation windows”..??
    saya dah cuba untuk format, check ram pun ok., tetap gagal juga….

    ada sesiapa yang tahu penyelesaiannya…????

    • ROSLI ALI

      mungkin cd rom atau cd fomat rosak kot…….

  • vins

    test2!!

  • vins

    assalmkum Bro..aku nak tanya..lpas aku format latop kat kdai pastu xble tkar pasword account,bka firewall n asal je aku install sesuatu mesti da kluar ” The specified service does not exist as an installed service”..harap dapat m’hulur kn bantuan :)

  • vins

    assalmkum Bro..aku nak tanya..lpas aku format latop kat kdai pastu xble tkar pasword account,bka firewall n asal je aku install sesuatu mesti da kluar ” The specified service does not exist as an installed service”..harap dapat m’hulur kn bantuan :)..pliss,anybody can help me..

  • vins

    ssalmkum Bro..aku nak tanya..lpas aku format latop kat kdai pastu xble tkar pasword account,bka firewall n asal je aku install sesuatu mesti da kluar ” The specified service does not exist as an installed service”..harap dapat m’hulur kn bantuan :)…(window7 Ultimate)

  • vins

    nape aku xble tkar setting firewall asal tkan ja xkluar apa2..account aku pn gitu??..bla aku install apa2 ja msti kluar “The specified service does not exist as an installed service”..

    • vins

      window 7

  • ROSLI ALI

    kenapa susah sangat nak download driver ni, lain pulak yang dapat, tajuk dwnlooad-driver-netbook-1-malaysia, pasal apa sibuk sangat dengan zip tu, tu mana2 pun boleh dapat

  • ROSLI ALI

    nak download driver ni, nak tekan kan mana, bebalik2, je, tak dapat2 pun, tajuk download driver, mananya?

  • omar

    aku ade masalah ngan sata driver missing bila nak reinstall windows 7 ultimate nie.tlg aku secepat mungkin.terima kasih.

  • redzuan

    sy nak BIOS update…BIOS sudah problem,kena reinstall

  • redzuan

    tolong email kan BIOS update kpd sy redzuwarncarlton@gmail.com

  • mirul

    nak driver yang model great wall(china) punya!!pleaseeeeee…….

  • janitani

    kenapa webcam ta boleh function bloothtooth memang ta ada ke

  • janitani

    Bluetooth ada ke ta ada

  • Kawan

    driver utk model H-s30h ade x?

  • Iqmal Remix

    Ade Tk Saiz fail WEBCAM lebih kecil seperti 10,00MB 3,00MB

  • jIMx|aO

    yang network controller tu kamu silap pasang sebab sistem x sama dengan netbook 1malaysia solution : ganti dengan network controller yang baru (pergi download)

  • Saiful

    driver ni untuk semua netbook 1 malaysia ke?

  • FaWaz SulaiMan

    3G and touch pad dh kene delete la..blg tlg upload blk..

  • krain

    driver dari natsy error/invalid mcm mne nk solve?

  • Muin Ramli

    driver tambahan 2 dh kne remove..boleh tolong upload balik?tq wink wink

  • jason

    where to download for the aerogate H-s30n`s controller drive?

  • faizul

    kenapa exrax file ade tidak cukup..
    lagi 1 natebook pns 1010 sesuai memakai windows apa ?

  • kasim

    Dimana sya boleh dptkn driver netbook dorumu pns1010?