Lupa password atau username streamyx? Cara reset semula

Ok, short tutorial; cara untuk dapatkan semula username (nama pengguna) dan password (katalaluan) bagi account streamyx sekiranya terlupa atau ada orang lain yang telah mengubahnya. Dalam kes ini anda boleh mendapatkan kembali username sekiranya lupa, dan password..

Cara 1. Mendapatkan semula username (nama pengguna) streamyx
  • 1: Masuk ke menu router, di address bar web browser (internet explorer atau firefox, etc) masuk ke http://192.168.1.1 (atau http://192.168.1.254), dan lihat pada tetapan PPPoE / PPoA bagi username (nama pengguna). Username (namapengguna) streamyx biasanya di akhiri dengan @streamyx dan @tmnet.
  • 2. Call 100, dan masuk ke menu “perkhidmatan internet”, ke menu “bantuan teknikal”.. sediakan maklumat pemegang account streamyx seperti nama penuh, no ic, maklumat pengebilan (address). Nego dengan dorg sebab apa lupa, then, username (nama pengguna) akan diberi tahu atas maklumat no telefon dan maklumat pemegang account.
Cara 2. Mendapatkan password streamyx tanpa bantuan
  • Default password (katalaluan biasa) streamyx ialah tmnet123, ftx123, net123, password, abc123, anda boleh cuba menggunakan salah satu darinya terlebih dahulu dengan kaedah cuba jaya (trial and error).
  • Selain dari default password tu, login authentication failure (login streamyx dail-up yang gagal) bermaksud password telah berubah. Untuk Reset semula password? Baca dibawah..

Cara 3. Reset semula password streamyx dengan bantuan talian 100 TM
  • Sediakan maklumat account streamyx, nombor IC (kad pengenalan) pemegang streamyx, username, alamat surat menyurat.
  • Call “100″, pilih “bantuan teknikal”.
  • Beri maklumat username (nama pengguna) account streamyx dahulu, dan katakan masalah login tidak berjaya pada operator, kemungkinan password telah diubah.
  • Sekiranya diperlukan maklumat nama pemegang account streamyx dan lain2, beritahu pada operator, sekiranya tidak diminta, abaikan saja.
  • Walla, kurang dari 10 minit, operator akan mengalih talian kepada bahagian sub-vendor mengubah password streamyx, dan mereka akan mengubahnya (kepada tmnet123 kebiasaanya).
  • Moral of the story, simpan salinan katalaluan dan username anda setelah mengubahnya.
  • Jangan gunakan cara ini untuk mendapatkan password orang lain ye ;-D
Gudlak! ;-)

Kategori: Streamyx

Tags:

  • Pingback: Cara reset router modem kegunaan di rumah atau pejabat.. Tips 5 minit | | TechnophiliA |

  • Lupa_daratan

    ntah ape2 je..setakat call 100 semua orang tau =.=”

  • Irectzz

    bengon call 1000000000 pun aku boleh

  • 24234

    apa pun tak bleh

  • Anonymous

    setakat nak ubah username dan pass just login ke modem control panel jew…

    • kepala hotak ko

      kepala hotak ko.. mana ade control panel.. ang ingat modem ade control panel macam PC ka bodo oiiiii… butuh buang masa aku je..

      • xSwitcheRx

        peh.. dah abis ganas la tuh? kahkah.. spesis br jumpa internet ke bro? relek la.. beradab sikit.. jgn dlm tenet je ayat gempak, tp real life budak skema.. kikiki.

  • http://pulse.yahoo.com/_UTKXKEDL3B3M22ZK2NIWVFJCVI Duyung

    apa la korang ni , tak terpikir dngan yg newbie ???  tutorial ni untuk orang yg tak tahu

    kalau korang da pandai fuck off dari sini ,cari benda yg korang tak tahu
    hodoh

    • xSwitcheRx

      hahaha.. abaikan saja

    • newbees’

      betui kata duyung.. apa benda la korang ni.. mcm aku ni asyik terlupa password dan username… ni kali ketiga asyik hilang ingatan…hihihihi… thanks to switch#

  • k

    thankx

  • Tenuk Penat Berlari

    Buat penat bca..babi belaka

    • xSwitcheRx

      bole dpt password ke dgn maki hamun? ahahah. anda datang tak di jemput, pergi tak di suruh. sila beradab. :)

  • Tenuk Penat Berlari

    Buat penat bca..babi belaka

  • Jaxter

    thanks. memang ni yg aku cari. aku memang tak igt. tetiba modem meletop, baru mencanak nak cari default password.

    byk membantu

    • xSwitcheRx

      sama2 :)

  • kepala hotak ko

    mana boleh call 100.. customer service pon xtau la.. dua kali aku call 2 2 xtau nak ajar aku begong makan gaji buta 100

    • xSwitcheRx

      ada satu lg cara senang: pegi kedai, beli topup, gores kad topup tu.. pastu guna number topup tu utk password. kahkahkah