Streamyx setup menggunakan Innacomm W3100 Wireless ADSL Modem

innacomm 320x259 Streamyx setup menggunakan Innacomm W3100 Wireless ADSL Modem streamyx 2  Tips streamyx internet combo Gambar di atas adalah gambar bagi modem dan router (2 dalam 1) yang sering digunakan oleh pengguna Wireless broadband pakej Combo TM streamyx. Modem tersebut diberikan secara percuma (walaupun pada hakikatnya harga modem telah dikira sekali bagi bil bulanan langganan pakej Combo TM streamyx). Bagi penulis, tiada apa pun tambahan yang menarik dalam pakej Combo Streamyx. Cuma yang nampak berbeza adalah dari segi modem wireless. Err.. ok. let’s setup streamyx bagi modem jenis ini.

Bagi mengakses web setup modem ini.. gunakan web browser (seperti firefox / internet explorer) dan masukkan IP modem seperti berikut:

http://192.168.1.1

Masukkan maklumat berikut:

Username: tmadmin

Password: tmbusiness

— Tukarkan seting dari menu WAN (wide area network) , dari tetapan “bridge mode” kepada “PPPoE” .. dan masukkan maklumat streamyx anda seperti:

Username: blablabla@streamyx

Password: xxxxxxx ( default streamyx password adalah : tmnet123, abc123, etc.)

VCI / VPI : 0/35

**Simpan (save) dan reboot modem anda. Semak status WAN melalui menu status dan pastikan IP assignment tidak lagi 0.0.0.0 .. ini bermaksud modem telah bersambung dengan network dunia (internet)!

Bagi tetapan Password WEP:

— Tukarkan seting dari menu Wireless Access Point.

~~

Selamat mencuba! ;)

Kategori: Streamyx

Tags:

  • Pingback: Nak Habaq Mai

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      TQ bro 4 trackback

      • AdiKAqil

        bang sy x ingt la username….nak lihat kat ner erk…help me!!!!!

        • http://adalahaturcaraperkongsianmaklumatICTsecaraterbuka;) xSwitcheRx

          cuba cari dari kertas salinan pemasangan internet masa mula2 pasang internet kat rumah.. atau adik bole masuk ke dalam page konfigurasi modem untuk melihatnya

      • lim

        sekarang saya punya laptop pakai cable connect innacomm w3100 untuk internet, macamana nak setting supaya boleh connect via wireless instead of cable?

        • xSwitcheRx

          firstly, periksa lampu WLAN.. klau menyala, Wireless sudah aktif.. cuma perlu scan wireless signal dan masukkan password. klau tiada lampu WLAN, means, anda perlu aktifkan wireless melalui menu Wireless Access Point

          • Nasrul

            Lau wireless dh connect tp x bleh acces..knp ye..?

            • xSwitcheRx

              cuba cek setting streamyx / unifi username dan password

  • http://www.facebook.com/izham.xenosystem Izham Xenosys

    testing new comment via facebook

  • eddy

    bang… x boleh conectla ip tu…
    camner ek…

    • xSwitcheRx

      cuba guna IP scanner utk tahu range IP yang betul.. mungkin juga sambungan wireless adalah encrypted.. atau cuba reset semula modem tersebut…

  • Low Jiunn Wei

    Berapa Bulan warranty modem ini.

  • bu1

    1 tahun

  • khairi

    camane nak setting wireless!!!
    dapat connect tapi x dew internet!!!

    • xSwitcheRx

       periksa semula username dan password dari menu tetapan WAN

  • xSwitcheRx

    Ianya bukan masalah modem. tetapi tetapan bagi setting sambungan wireless anda tidak betul pada windows 7

  • icyash

    sudah sy periksa setting network pd komputer, semua pun activated sudah. tidak nampak data flowing pun @.@
    sakit hati sy ~
    ><
    apa macam bro ~

  • icyash

    tadi pigi ping router dr pc, ada reply si beliau ~
    maksud kena call 100 la ni ??
    ><
    semua LED nyala kecuali DATA signal @.@

    • http://www.facebook.com/izham.xenosystem Izham Xenosys

      hm.. paling mudah call 100.. apa feedback dorg?

      • icyash

        ok sdh tu, tidak sempat lagi call 100 ~
        lmao ~
        tengah online streamyx, tanpa buat apa2 @.@

        • xSwitcheRx

          Data signal kadang kala lambat sedikit untuk aktif.. data signal
          menunjukkan status sambungan internet dari modem ke rangkaian TM.. klau
          berkelip2 tu tanda nya router / modem tgh initialize untuk membuat
          sambungan dan apabila statik / intermittent means sambungan telah berjaya.

          • Dotaking2006

            Maksudnya kena check kat WAN setting. Kalau x isi apa-apa kat WAN setting, DATA tu memang x boleh fungsi, x ada nyala?

            • xSwitcheRx

              yup

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000358204474 Sabri Jalaludin

    Boleh menggunakan 42 AC-Plugin freeware untuk terus menghidupkan sambungan internet. Boleh mendapatkannya di sini http://www.brothersoft.com/ac-plug-123615.html

    Bagi pengguna Vista, sila set compatibility mode kepada XP untuk membolehkan penggunaan AC-Plugin dalam Vista.

  • xmanlegends

    How to setting dlink dsl-2640b dari streamyx?

    • http://www.facebook.com/uliz17 Ubir Saliza

      aku pn xleh nk on9 gune wifi netbook 1 malaysia….(win7)
      dia tulis limited access….
      masalahny on9 biase bleh….

      harap bantuan….
      ade member aku ckp kene setting kat netbook 2, jd tlg ajar mcmane nk setting,..
      TQ 4 Helping

      • xSwitcheRx

         cuba set IP menggunakan static IP.

  • http://adalahaturcaraperkongsianmaklumatICTsecaraterbuka;) xSwitcheRx

    pastikan butang wireless di aktifkan. rujuk manual pengguna cara bagi mengaktifkan wireless kerana perlbagai variasi netbook bagi pakej netbook 1 malaysia dan caranya agak berbeza.

  • Azron

    bro… saya dah ikut setting bro ajar tu, tapi lampu data saya still warna merah… nape ye?

    • xSwitcheRx

       line belum aktif / bermasalah :) lapor pada TM

  • Malaysia2011

    Pecahkan Modem dan mintak yang baru dari TM … hehehe

    • Anonymous

      good idea .. haha 

  • Iszmira

    salam. bro sy ada masalah tentang wifi la…
    internet smua ok…
    cuma skunk xtaw nak seting wifi nie./..

    sy scan2 pkai laptop wifi xde. tp sy da enable da…
    tp masih xde… camne 2..

    harap le tolong ae.

    • Anonymous

      cuba ubah tetapan wifi setting pada modem menggunakan pc .. ubah tetapan bagi channel 6 .. channel yang terlalu rendah (seperti 1) atau terlalu tinggi (seperti 11) kebiasaanya akan menyebabkan gangguan mendapatkan signal wifi pada alat alat mudah alih seperti telefon dan laptop.

  • inna

    boleh set bandwith limit dengan modem ini?

    • xSwitcheRx

      rasanya tak. sory sy tak ada modem ini. artikel ditulis berdasarkan modem kawan kawan haha

  • Tasnim

    bila saya tulis http://192.168.1.1 , tapi website x dapat membukanya dia tulis

    The connection has timed out
    The server at 192.168.1.1 is taking too long to respond.

    Macam mana ni D: !!!

    • xSwitcheRx

      cuba akses guna kabel :)

  • Miz

    Mana bagus streamyx or broadband

    • xSwitcheRx

      masing masing ada kelebihan tersendiri. pakai ikut keperluan. broadband
      lebih kepada mobility, streamyx lebih kepada stability.. :)

  • http://www.facebook.com/mnizaar Nizaar INv

    klu guna streamyx 4MB ada setting tambahan ker… saya te"reset" modem router ni.. so semua setting hilang… saya config smula guna "quick setup" berjaya tp rs mcm connection slow

    • xSwitcheRx

      tak ada.. kelajuan streamyx adalah bergantung pada username dan password yang ditetapkan dari radius server TM..

  • apau

    bro,klo lampu WLAN kat modem tu tak nyala,maksd nya ape ek??

    • xSwitcheRx

      maksudnya WiFi tidak aktif :)

  • hisyam

    a ah sama la..i baru upgrade line jadi 2MB..tp conection mcm slow sket dr 1MB sblum ni..bezanya dulu pkai modem db108-WL kaler biru putih tu tp skg pkai innacomm W3400v…conection pun slalu putus2…leceh2

  • adamiah

    kenapa saya tak boleh aceess VPN gun amodem ini ?

    • Lampi_pecah

      tgk setting VPN..kdg2 setting VPN utk username & password salah…

  • fifi

    hye, sya pengguna streamyx 1MB.. problem nya, cmna nk tukar SSID , (nama pengguna).. dan cmna nk tukar paswod eh??

  • http://www.facebook.com/people/FiFi-Koizumi/100001129425209 FiFi Koizumi

    nk kongsi info ckit,, klu signal data xda lmpu, korg cbut kabel tepon rmah tu(yg disambung utk idup kan tepon rmh,kotak kecil warna putih tu),ccuk kt blkg modem( ganti dgn wyr biru) ,tggu 5 minit ,lampu data akn menyala, dari merah ke kuning..tp, x smua dri msalah modem kot.. klu xdpt gk, kol TM ,(telekom) :) ,insyallah akn dpt..

  • jshen

    modem ini ok tak??i minta dlink dengan TM punya technician..tapi tak dapat..huh….

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      just average. :)

  • kieputra

    salam..selepas modem Innacomm W3100 Wireless rumah sy di reset..sy tidak boleh lagi akses internet..sy cuba setting tapi xboleh jugak..masalahnya sy xtahu nak masuk no IP brapa..boleh terang secara detail 1 persatu..sbb tggu tm lambt sgt nakdatang baiki..

  • mee

    mana modem yang terbaik antara riger db108-wl , d-link dsl-2640b dan innacomm w3100

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      dlink :)

  • ziaudin

    salam, sy dh setting wireless, get connected tapi no access to internet.

    camner nak setting tetapan bagi sambungan wireless pada windows vista.

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      pastikan tetapan gateway dan ip adalah betul.

  • nyzam

    bro..sy dh setting modem..wifi semua bley gne..tp ade 1 problem..sy xbley connect wifi gune handphone la..any idea??

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      kadangkala modem gagal berhubung dengan tetapan channel yg sesuai bagi jenis peranti lain seperti telefon bimbit dan sebagainya. cuba gunakan IP static pada telefon anda atau cuba tetapkan channel 6 bagi signal wifi yang dipancarkan dari modem anda. seting untuk ubah channel perlu di ubah melalui modem. seting bagi mengubah IP (auto-dhcp) kepada static adalah melalui telefon bimbit anda.

  • ayim

    mcm mane nk tukar password wireless yg dulu kpd yg baru?
    adakah kne reset then kte setup baru?

    • http://www.xenosystm.com xSwitcheRx

      tak perlu reset. terus tukar mengikut ketetapan password wireless yg diperlukan (samada WEP mahupun WPA) dan restart semula modem anda selepas tetapan di simpan (save)

  • kiki_lala

    cmner nak block web pada modern…

    • Anonymous

      set IP DNS menggunakan IP open dns.. masuk pada tetapan open dns dan set laman web yang hendak di block .. rujuk http://admin.xenosystm.com/2008/04/07/opendns-melajukan-surfing-internet/ .. 

  • Lampi_pecah

    cmne nk setting wifi bleh access page router webpage…prob la…ble wired bleh access router

    • xSwitcheRx

      benda ni default factory setting. cuba ubah tetapan firewall.. sepatutnya boleh diakses.. sy tidak menggunakan modem jenis ini jadi tidak pasti samada berkesan atau tak

  • Awang

    Bang Knapa Tak Dapat Connect ip 192.168.1.1 ?

    • Lampi_pecah

      ble nk connect 192.168.1.1 pkai LAN atau Wifi???

    • xSwitcheRx

       cuba pakai LAN (cable)..

  • mieda

    hai..saya ada prob dgn wireless saya. saya ada tukar password wireless saya.. tapi sekarang status wireless saya dah limited access.. saya dah tekan butang reset…SSID saya pun dah bertukar jadi Streamyx Mobility 06236B. saya dah call TM, tapi tak de respon lagi…kata nak call balik, tapi tak call2 pun.. bleh tak tolong solve problem saya ni….rasanya kena setting dari awal..

  • Gusai10

    salam…nak tanya macamne nak setup wifi streamyx pada iphone 3gs…connection dah ok cuma x phm dr segi setting2 yg perlu… contohnya nk pilih DHCP@BootP@Static…

    • xSwitcheRx

       dari segi setting IP, pilih DHCP .. atau static (perlu masukkan sendiri IP, netmask, gateway, DNS (nameserver) .. paling mudah adalah DHCP.. kadang kala router gagal memberi tetapan IP melalui DHCP disebabkan WiFi channel yang digunakan pada router tidak standard.. perlu ubah channel mengikut kesesuaian alat. :)

  • Aku_jiwaretro

    askm, saya sdh mskn username dgn modem paswword.. tp x blh poon…kluar authentication fail ..

    • Lampi_pecah

      username: tmadmin
      Password: tmbusiness

      klo salah kol helpdesk streamyx utk reset blk password…pastikan connect modem menggunakan LAN cable bkannye WiFi

      • xSwitcheRx

        :) yeah baby

  • sham

    macamana hendak set-up guna wpa2 bagi modem ini?

    • xSwitcheRx

      dari menu Wireless Access Point .. pilih tetapan encryption key sebagai WPA .. :)

  • Last_yakuza36

    macam na nak set user x boleh download file….tapi intrnt cam biasa

    • xSwitcheRx

      klau guna IE set dari internet options, letak full restrictions .. atau setup satu proxy server tuk restriction apa2 sahaja

  • Tengiling_besi

    npe line wifi nie dekat..

    xsmpai 10 meter dh putus

    • xSwitcheRx

      mgkin juga router wifi tersebut hampir rosak .. cuba semak error checking dari log router wifi anda 

  • Awankz

    Bang Saya X Boleh Login Ke http://192.168.1.1 not Respond . mcm mna tu ?

    • xSwitcheRx

      semak IP bagi gateway.. atau cuba reboot.. kadang kala router menu gagal di paparkan kerana router agak panas / busy .. guna IP gateway untuk masuk ke menu .. tidak semestinya router akan menggunakan ip 192.168.1.1 .. harap membantu

  • Syihabstar

    bakpe la tm bagi modem ni… security tahap wep je… bg je la d-link punya

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001082183249 Muhammad Aizuddin

    sye tertekan reset.. sye hnye bley gne streamyx kt koomputer je tpi kt laptop xley… nk wat cmne erk ?

  • hamba allah

    asalamualaikum, sy nk tny skt psl modem nie.
    1st- skrg nie guna modem billion adsl router, cmne nk tukar ke modem innacom w3100??
    just tarik wayar2 dri modem billion psg ke modem innacom ke?? dan perlukh sy configure blk?? bgaimana cra2ny.. 

  • lolis

    bagaimana nak disable wireless?

  • PemintaTOlong

    aku pnya dsl light tak menyala, apakah msalah ni??